Wednesday, 28 March 2012

Si Sombong Yang Hanya Tahu Bercakap


Kalau Aku Nak Mengamuk Macam Son Goku Boleh Tak? Grrrr..!

Jika tak hendak menolong,
Tak perlu pun memberi alasan,
Kerna bukan ku paksaan untuk membantuku.

Jika aku tersalah cara,
Tegurlah dan betulkanlah caraku,
Andai engkau ikhlas dihati,
Dan ingin membantuku.

Jika sekadar hanya pandai berbicara,
Tanpa ada teguran dan nasihat,
Percayalah ~
Kamu adalah SAMPAH dimataku.

Jangan jadi orang tak serupa bikin.
"Ringan dimulut, berat di punggung."

Kisah bermula...~
Aku minta tolong orang dalam group mengenai tempat praktikal aku. Tiba-tiba ada dua ekor mamat ni komen .

Dia kata: "Identiti pun kabur, nak tolong macam mana?"

Jadi aku pun tanyalah, apa masalahnya? Semua maklumat dah diberikan kan? Suruh carikan mana-mana syarikat yang ambil budak praktikal je, bukannya rekomenkan aku masuk mana-mana syarikat.

Bila dah aku tegur dan dia termalu, mulalah komen pelbagai. Cara tak sesuailah, itulah, inilah. Bila aku minta dia tegur aku dan ajar cara yang lebih sopan (dari pandangan mereka), dia suruh pergi belajar berkawan dengan manusia dulu.

Aduhhh... Aku dah minta tolong secara sopan kot? Masalahnya kalau tak nak tolong sudahlah. Ini banyak songeh pulak. Entah ikhlas atau tidak hendak tolong? Entah-entah saja cari pasal je. Huhu

p/s: Geram dengan orang yang sombong tak mengaku, tapi tuduh aku pulak yang sombong. SAMPAH betul.

Tuesday, 27 March 2012

Selamat Hari Jadi Siti Syazwani !


Selamat Hari Jadi Siti Syazwani binti Jusoh

Aku rasa tak payah cerita banyak-banyak pun. Baca tajuk pun kita dah boleh paham kan? Jadi aku nak terus bagi ucapan je kat dia.

"Selamat Hari Jadi Siti Syazwani,
Semoga panjang umur dan murah rezeki,
Ingat bila dah kahwin nanti,
Janganlah lupa ajak makan kenduri."

Terus terang, aku tulis dalam ni sebab aku malu nak ucap kat dia. Ntah apa punya perangai pelik aku ni. Benda-benda tak penting, boleh pulak cakap. Benda yang penting macam ni dibuat diam pulak. Akhir sekali, blog ni jugak jadi tempat luahan perasaan. Hm, mungkin sebab aku malu dengan dia kot.

"Ceh, malu apa? Dah 2 tahun dah pun satu kelas!"

Seriously dan aku sedar, aku memang lelaki yang pelik......... (-_-)"

p/s: Ada 2 orang lagi yang bakal sambut hari jadi. Siapa? Jeng jeng jeng...

Sunday, 18 March 2012

Tak Mau Lah.. Tak Mau Lah...

Komik Pendek

Perangai sesetengah orang perempuan apabila lelaki nak ambil gambar. Layan dulu beb! XD


Memang ada yang betul-betul tak mahu. Tetapi ada juga yang memang "malu tapi mahu". Hehehe.. Sekadar santai di tengahari.

Sunday, 11 March 2012

Din Belanja Makan. Yahuuu~


Lokasi: KFC Kijal
Sumber gambar: Dari facebook Azri. Hahaha

Alhamdullilah. Malam ni aku murah rezeki sebab Najmuddin belanja kami sekelas makan KFC. Kalau tak silap aku, dia belanja sebab dia niat dalam hati andai Final Project dia berjaya configure, dia nak belanja. Nampaknya Din dah tunaikan niatnya. Apa-apa pun, terima kasih sebab menjemput aku untuk meraikan kejayaan hang. Semoga hang lebih murah rezeki hendaknya. Amin. :)

Gambar ni akan jadi kenangan aku dengan diorang. Sebab semester dah nak habis, ditambah pulak tak lama lagi Nad dah nak fly ke Jepun untuk practical. Hmm.. Walaupun Kak Mizah dengan Wani takdak malam tu, tetapi sekurang-kurangtnya kenangan aku dengan Nad ada lah jugak. Haha. Dalam gambar ni takda si Azri sebab dia tukang tangkap gambar. LOL.

Thanks guys, you give me one new and nice memory to remember. XD

Thursday, 8 March 2012

Kewajiban Seorang Muslim Atas Saudara Muslimnya


Bersatu Diatas Nama ISLAM !

Dari Abu Hurairah r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Hak kewajiban seorang muslim atas muslim lainnya ada lima.

1) Menjawab salam.
2) Menjenguk yang sakit.
3) Mengantar jenazah.
4) Memenuhi undangan.
5) Mendoakan orang yang bersin.

(Muttafaq ‘Alaih)

Monday, 5 March 2012

Pantun Facebook



Dua minit sekali keluar post dia,
Sampai nak ke jamban pun di cerita,
Dia ingat kawan-kawan nak tahu agaknya,
Dia tak tahu kita yang muak membaca.

Ada pulak yang marah tak kena masa,
Line internet problem pun nak di marahnya,
Keluarlah ayat macam tak tiada agama,
Tapi sesekali judge book by its cover ya?

Tak kurang jugak yang bicara hal agama,
Walau tak banyak tapi berguna,
Buat peringatan kengkawan yang alpa,
Moga teknologi tak salah guna.

Yang lain pula asyik duk like saja,
Tak kira ape post tak kira siapa tuannya,
Ada kala tak baca pun isi cerita,
Yg penting like dia mesti ada.

Yang lagi satu cerita hal cinta,
Bergambar profil macam da kompom itu laki dia,
Mula la keluar ayat manis dari gula,
kita tengok lagi sehari kecewa ke gembira.

Ada yang tulis suka suka ,
kadang mengarut kadang berduka,
Mencari kenalan sekadar teman bicara,
Mana la tahu sangkut sorang dua?

Tulah dia FB punya angkara,
Ada baik ada buruknya,
Elok dipakai elok la dia,
Tepuk dada tanya selera.

(^_^)
::Sumber dari alam maya::

Saturday, 3 March 2012

Hadiah Istimewa Daripada Saura Asuna


Tajuk Lukisan: "Run Away After Take The Swords"

Yoshhh! Hari ni aku dapat hadiah istimewa daripada junior aku, Nur Syuhadah namanya. Lukisan Roronoa Zoro versi chibi. Perhh.. Giler comel sebab dalam bentuk chibi. Lukisan dia pun lain daripada yang lain. Memang unik lah. Hehe (Mood: seronok sebab dapat barang FREE :P)

Sebenarnya ia bermula sekadar daripada request memain jer dalam facebook, lepas tue aku offline dan terus tidur. Esok dalam bas tiba-tiba je dapat terus. Wah wah. Rasa terkejut la juga. Tapi dengan perasaan malu-malu, aku pun ambil walau hakikatnya aku tunjukkan perangai aku yang nampak memang tak malu. Haha.

Apa-apa pun, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kat Nur Syuhadah sebab sudi lukiskan saya Roronoa Zoro. Awak memang terbaiklah.

Untuk senangkan sesiapa yang membaca blog aku ni untuk tengok web dia, aku sertakan link kat sini. Silalah jenguk yer. Kalau berminat, bolehlah upah dia lukiskan. Hehehe.

Saura Asuna Deviant Art

Arigatou Gozaimas Syuhadah-Chan.. XD

Thursday, 1 March 2012

What Has ONE PIECE Taught Me



Terharu bukan? ^_^
Terkenang pulak aku kat BlogZoro.com.. Hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...